T.C.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ TEMSİLCİLİĞİ
YÖNERGESİ
Amaç, Kapsam, Dayanak
Amaç
Madde 1. Bu yönergenin amacı; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki demokratik yönetim anlayışının kurumsallaşması, Araştırma Görevlilerinin isteklerinin hızlı ve doğru bir biçimde ilgili birimlere iletilmesi, Araştırma Görevlilerinin yönetime katılımının sağlanarak karar alma sürecinin daha etkin hale getirilmesi; sonuçta Araştırma Görevlilerinin katılımcı yönetim sistemi içinde tartışma, sorumluluk alma, iletişim kurma ve uygulama esaslarını açıklamaktır.
Kapsam
Madde 2- Bu yönerge Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimleri’nde görevli araştırma görevlilerini ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Temsilciliğinin işleyişi ile ilgili esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 21.11.2000 tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - Bu yönergede yer alan ;
a) Üniversite: Çukurova Üniversitesi’ni,
b) Fakülte: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni,
c) Dekan: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı’nı,
ç) Dekan Yardımcısı : Fakülte Dekan Yardımcısı’nı,
d) Fakülte Kurulu: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulu’nu,
e) Anabilim Dalı : ÇÜTF’deki Anabilim Dalları’nı,
f) Araştırma görevlisi : Tıp Fakültesinde görevli araştırma görevlisini belirtir.
Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulları
Madde 5. Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulları aşağıdaki biçimde oluşturulur.
- a) Her Anabilim Dalı Başkanı, kendi Anabilim Dalında görevli araştırma görevlilerini araştırma görevlisi temsilcisini seçmek üzere belirli gündem ile toplar. Yükseköğretim Kurulu’nun 2547 sayılı kanunda belirtilen seçim esaslarına uygun olarak yapılan seçimde belirlenen temsilci araştırma görevlisinin ismi seçim tutanakları ile birlikte Dekanlık makamına yazılı olarak iletilir.
- b) Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimleri’nde yer alan her bir Anabilim Dalı araştırma görevlisi temsilcileri Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulu’nu oluşturur.
- c) Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulu mezuniyet sonrası eğitimden sorumlu Dekan Yardımcısı başkanlığında toplanarak adı geçen her üç Tıp Bilimlerindeki asistan sayısının % 3’ü oranında araştırma görevlisi Araştırma Görevlisi Temsilciliği Üst Kurulu’nu belirlemek için Yükseköğretim Kurulu’nun 2547 sayılı kanunda belirtilen seçim esaslarına uygun olarak seçilir. En çok oy alan ilk üç aday Başkan, Başkan Yardımcısı ve sekreter belirlenir. Seçim
Dönemi ve Süresi ile Seçim Kurulları
Madde 6. Seçim dönemi ve süresi ile seçim kurulları aşağıdaki gibidir;
- a) Seçimlerin yapılması ve seçim kurullarının oluşturulması her akademik yılbaşında, en geç 15 Ekim tarihine kadar gerçekleştirilir. Kurulların görev süresi 2 yıl olup, seçimlerle başlayıp 2 yıl sonraki seçimlerle sona erer.
- b) Madde 5'te söz edilen Araştırma Görevlisi Temsilciliği kurulları seçimleri için oluşturulacak Seçim Kurulları Mezuniyet sonrası eğitimden sorumlu Dekan Yardımcısı başkanlığında Dekan’ın belirlediği Temel Tıp, Dahili ve Cerrahi Bilimleri temsilen bir er öğretim üyesi olmak üzere toplam üç öğretim üyesinden oluşur.
Seçim Kurullarının Görevleri
Madde 7. Seçim Kurullarının görevleri aşağıda sıralanmıştır:
- a) Araştırma Görevlisi seçmen listelerini hazırlamak ve duyurmak,
- b) Seçim tarihini belirlemek ve duyurmak,
- c) Araştırma Görevlisi Temsilcisi adaylarını incelemek ve uygun olanları belirlemek,
- d) Oy pusulalarının hazırlanmasını sağlamak,
- e) Oy sandıklarını hazırlamak ve yerleştirmek
- f) Seçimlere yapılacak itirazları incelemek ve karara bağlamak
- g) Seçim sonuçlarını bir tutanak ile Dekanlığa bildirmek.
Araştırma Görevlisi Temsilcisi Adaylığı
Madde 8. Araştırma Görevlisi Temsilcisi adayı olabilmek için aşağıdaki koşullara sahip olmak gerekir:
- a) Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Araştırma Görevlisi olmak.
- b) Hiçbir disiplin cezası almamış ve adli sicilinin temiz olması.
- c) Seçimler sırasında ilgili ÇÜTF’de fiilen çalışıyor olmak.
- d) Yasa, yönetmelik ve yargı organlarının kararlarını benimsemek ve bunlara aykırı davranış içinde bulunmamak.
Seçimlerde Uygulanacak Yöntem ve İlkeler
Madde 9.
- a) Araştırma Görevlisi Temsilcileri tek dereceli gizli oy ve açık sayım esasına göre yapılacak olan seçimle 2 yıl için seçilir.
- b) Araştırma Görevlisi Temsilciliği seçimlerinin geçerli olması için Araştırma Görevlisi seçmen listelerindeki salt çoğunluğun katılımı aranır. Aksi halde seçimler bir hafta sonra tekrar edilir. Tekrar edilen bu seçimde çoğunluk aranmaz.
- c) Dönemi tamamlanan temsilci tekrar seçilebilir. Seçildikten sonra adaylık koşullan kaybolan temsilcinin temsilcilik statüsü kaldırılır ve yerine yardımcısı temsilci olur.
- d) Adaylık başvuruları ilgili seçim kuruluna seçim tarihinden bir hafta öncesine kadar yapılır.
- e) Seçim kurulu seçimin yapılacağı yere, sandığı, seçmen listelerini ve pusulalarını seçim günü en geç saat 9.30’da getirir ve seçim sandığını açıp içinin boş olduğunu aday ve seçmenlere gösterir. Seçmenler oy pusulalarını kimlik göstererek seçim kurulundan alır ve gizli bir bölmede tercihlerini bir adayın adını işaret ettikten sonra pusulalarını kapalı olarak sandığa atar ve seçmen listesini imzalayarak seçim yerini terk ederler. Oy verme işlemi aynı gün saat 12.00’de tamamlanır. Sayım işlemi sonucunda en fazla oy alan üç aday seçilmiş kabul edilir.
- f) Seçimle ilgili itirazlar, seçim sonuçlarının ilanını izleyen ilk iş günü içinde ilgili seçim kurullarına yapılır, itirazlar gerekli incelemelerden sonra bir hafta içinde karara bağlanır. Seçim kurulu seçimlerin yenilenmesine karar alırsa, seçimler karar tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde yenilenir.
- g) Araştırma Görevlisi temsilcisinin herhangi bir nedenle görevinden ayrılması halinde başkan yardımcısı başkanlığı üstlenir. Yeni seçilen kişi, yerine seçildiği kişinin süresini tamamlar.
Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurullarının Görev ve Yetkileri
Madde 10. Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurullarının görev ve yetkileri aşağıda sıralanmıştır:
- a) Araştırma Görevlisi Temsilciliği ile ilgili faaliyetlerde ilgili birimlerin Araştırma Görevlilerini temsil etmek,
- b) Araştırma Görevlisi Temsilciliği ile ilgili konularda çalışma grupları oluşturmak, inceleme ve araştırma yapmak,
- c) Araştırma Görevlilerinin sorunlarını, görüş ve düşüncelerini ilgili birim yöneticilerine ve/ veya yönetim organlarına iletmek,
- d) Araştırma Görevlisi Temsilciliği kurullarında toplantının yapılabilmesi için salt çoğunluğun katılımı gereklidir. Kurul kararlarında, salt çoğunluğun oyu aranır. Tüm kurulların toplantılarında tutanak hazırlanarak kararlar kayda geçirilir. Tutanaklar Dekanlık Makamına iletilir.
Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulları Başkan ve Yardımcılarının görevleri
Madde 11. Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulları Başkan ve Yardımcılarının görevleri aşağıda sıralanmıştır:
- a) Her başkan kendi kurul toplantılarını yönetir ve kurul kararlarının gereklerini yerine getirir.
- b) İlgili Araştırma Görevlisi Temsilciliği Kurulu başkanı dekanın daveti üzerine fakülte organlarının toplantılarına, Araştırma Görevlilerini ilgilendiren konularda söz almak üzere katılırlar, ancak oy kullanamazlar ve konularının bitiminde toplantıdan ayrılırlar.
- c) Başkan yardımcısı başkanın olmadığı durumlarda başkana vekâlet eder. Yürürlük
Madde 12. Bu yönerge, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunun 21.01.2014 tarih ve 1/6 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Yürütme
Madde 13. Bu yönerge, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.